Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

Här blir alla sedda

Riagården i Tumba är en öppen mötesplats som vänder sig till människor som befinner sig i en utsatt livssituation.

Riagården är en öppen verksamhet för människor med missbruksproblem, hemlöshet, eller annan psykisk ohälsa.
På vardagsmorgnarna erbjuds frukost. Men på Riagården händer mycket mer än bara frukost på morgonen.
– När det är jul, påsk, eller midsommar brukar vi ha extra aktiviteter som till exempel luncher. Vi försöker uppmärksamma de här speciella dagarna, för att alla ska få lite fest, berättar Christina Bergström som jobbat sex år på Riagården.

På Riagården finns även möjlighet att tvätta, duscha samt få mat. Vissa deltagare får även matkasse mer regelbundet. Vid behov delas också kläder ut.
–Riagården som jag ser det är hjälp till självhjälp, säger Christina.

Tidigare har Christina jobbat som socialarbetare i Botkyrka kommun. Nu jobbar hon ungefär en dag i veckan på Riagården. Hon berättar att hon ofta hjälper Riagårdens besökare att få kontakt med myndigheter. Ibland gör hon även orosanmälningar.
–Vi kan inte göra allt, men vi kan lotsa vidare till andra myndigheter.

Vidare förklarar hon att det kommer olika grupper av människor till Riagården vilket är utmanande då dessa grupper behöver olika sorters hjälp. Men trots utmaningar ser hon Riagårdens styrkor
–Riagården är en plats dit man får komma och bara vara. Här blir alla sedda. Har vi tid sätter vi oss alltid och pratar med dem som kommer. Jag försöker alltid prata lite extra med alla. Här blir ingen ”dömd”, säger Christina.

För att kunna bedriva en bra verksamhet behövs struktur och tydlighet menar Christina.
–Vi har regler som behöver följas. Man sitter lugnt och stilla, tar av sig ytterkläder och använder det lilla alfabetet. Det senaste året har strukturen blivit bättre. Vi har blivit mer samstämmiga i våra tankar och kring vad vi delar ut och när, förklarar Christina.

Vid frukosten visas alltid nyheterna på en TV. Något som är väldigt viktigt för att de som är bostadslösa ska få samhällsnyheter. Men deltagarna uppskattar också gemenskapen.
–Såklart är själva frukosten viktigt, men det sociala är mest uppskattat.

Christina gläds även åt att många av dem som kommer har humor och kan skämta.
– Det är klart att man blir nöjd när man har lyckats med något, men det mest givande är mötet med människor, förklarar Christina.


© Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

🍪 Denna webbplats använder cookies

Vi använder enhetsidentifierare för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar även sådana identifierare och annan information från din enhet till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.