Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

Bra start på dagen

Riagården i Tumba är en öppen mötesplats som vänder sig till människor som befinner sig i en utsatt livssituation.

– Riagården är en öppen verksamhet för människor med missbruksproblem, hemlöshet, eller annan psykisk ohälsa. Man får komma hit för att starta sin dag på ett bra sätt. De som kommer till oss kan få hjälp med sociala frågor. Man kan också få duscha, byta kläder och handla mat. Vi har öppet måndag till fredag, mellan 08.00 och 10.00.
– När det är jul, påsk, eller midsommar brukar vi ha extra aktiviteter som till exempel luncher, säger Leonora Berrette, ansvarig för Riagården och fortsätter:
– En nyhet förra året var att vi hade öppet på julafton för frukost med julklappsutdelning, något som vi hoppas kan bli en tradition. En kvinna som kom utbrast med förtjusning i rösten ”Men så fint ni har gjort!” när hon såg den tända granen med klappar under.

Leonora Berrette började arbeta som ansvarig för Riagården i september 2022, men har tidigare praktiserat i verksamheten som en del av sin pågående utbildning till pastor. Hon har också tre år i rad sommarjobbat med projektet sommar i parken.
– Jag skulle nog säga att 2022 ändå var ett bra år. Men det var tufft efter tiden med Corona. Under våren ökade antalet besökare och man märkte att det var fler i samhället som behövde mer hjälp för att klara sig under och efter Coronan.

Beskriv stämningen på Riagården
– Oftast är det en god stämning här. Sedan är det klart att det blir rörigt ibland. Generellt beror det på hur besökarna mår den dagen och var man befinner sig i månaden rent ekonomiskt.
– Den största utmaningen är att kunna tillgodose allas behov. Man kan säga att det är tre olika grupper som besöker oss. Det är ensamma pensionärer, personer med missbruks- och hemlöshetsproblematik och de med psykisk ohälsa. Det är tre grupper som ibland krockar med varandra.
– Min dröm är att hitta en lokal som är mer anpassad för den verksamhet vi har och för de grupper som besöker oss, kanske ett hus, med plats där man kan sova för natten, ett vardagsrum att kunna slappna av i och ett samtalsrum. Idag behöver vi göra allt i samma rum, säger Leonora Berrette.

Taggad


© Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

🍪 Denna webbplats använder cookies

Vi använder enhetsidentifierare för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar även sådana identifierare och annan information från din enhet till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.