Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

Sammanhang med mening

Inom Hela Människan sociala företag bedrivs anpassad sysselsättning för de personer som behöver arbetsträning eller arbetslivsinriktad rehabilitering. Arbetet sker enligt KASAM-teorin som innebär att en människa måste känna sig delaktig i ett sammanhang som är begripligt och meningsfullt för att må bra.

Julian Yakob är en av de som tar emot den som ska börja arbetsträning hos Hela Människan. Det första mötet och den introduktion deltagaren får är viktig för att den som kommer ska få en bra start i programmet.

– Innan deltagarna kommer förbereder vi för dem. Vi ser till att det finns arbetskläder och tar fram namnskyltar. Det ska finnas lediga skåp och nycklar till var och en. Vi behöver också förbereda en ”droppe” och registrera den i vårt passersystem. Droppen behöver de för att kunna komma in genom dörren och stämpla in och ut när de arbetar.

– När de sedan kommer hit på sitt första möte visar vi runt i lokalerna och de får se hur de olika arbetsstationerna ser ut och får veta var de ska jobba, säger Julian Yakob.

Arbetsträningen kan bestå av olika arbetsuppgifter inom butik, lager och transport med stöd av handledare. 

Vilka möter du och vilka frågor brukar de ha?

– Det är människor från olika länder. En del talar mycket bra svenska medan andra kanske inte kan kan så mycket alls. Vi försöker anpassa oss och hjälpa dem att förstå så gott vi kan. Jag talar till exempel arabiska, men annars är det engelska och naturligtvis svenska vi använder. Vi talar alltid svenska med dem för att de ska lära sig. Det är lite olika vad de frågar om, men det brukar vara om lunchpauser, hur man stämplar in och ut och hur man ska göra med olika saker här.

Vilka reaktioner brukar ni få från deltagarna när de börjar sin arbetsträning ?

– I början tycker de ofta att det är lite svårt och de är lite oroliga och inte så glada. Men de har handledare vid stationerna som hjälper dem och när man träffar dem igen efter ett par dagar eller veckor brukar de vara jätteglada. Då tycker de oftast att arbetet går bra och är lätt. De växer och man kan se att de verkligen vill jobba, säger Julian Yakob.


© Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

🍪 Denna webbplats använder cookies

Vi använder enhetsidentifierare för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar även sådana identifierare och annan information från din enhet till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.