Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

Omvänt mentorskap

I augusti förra året startade projektet OMDU, Omvänt Mentorskap. I projektet har ensamstående utrikesfödda (utanför EU) mammor med barn under 18 år fått en mentorutbildning i frågor om jämställdhet, jämlikhet och inkludering. Den 13 juni summeras projektet. 

Projektet genomförs under ett år med bidrag från Jämställdhetsmyndigheten. Gehan Abdelaziz är en av mentorerna i projektet och jobbar även på Hela Människan.
– Det är ett jättespännande projekt som är till för ensamstående kvinnor, födda utanför EU, med barn under 18 år. Det är en grupp som har jättesvårt att komma in på arbetsmarknaden, eller hitta ett bättre jobb. Det beror på att de har en annan bakgrund. De flesta kvinnorna har en exmake från samma land, där mannen tagit allt ansvar för bland annat ekonomin. När man separerar får man ta ansvar för allt själv. Dessutom accepterar släkten ofta inte skilsmässor. Det svenska samhället vill hjälpa dem, men de förstår inte deras bakgrund och kultur, säger Gehan Abdelaziz.

När Gehan Abdelaziz hörde om projektet blev hon genast intresserad.
– Jag växte upp i Egypten och kom själv till Sverige när jag var 25 år. Jag är ensamstående och har fyra barn. Med min bakgrund förstår jag hur svårt det kan vara. Jag studerade och bestämde mig sedan för att stanna i Sverige, eftersom det är ett öppet land med jämlikhet och möjligheter att utvecklas.

Hos Hela Människan var det nio kvinnor som deltog i höstens utbildning. Av dessa gick sju vidare och för att bli mentorer. En utbildare och en koordinator har också arbetat med projektet.
– Kvinnorna fick under hösten en mentorutbildning i frågor om jämställdhet, jämlikhet och inkludering.

Kvinnorna har parvis matchats gentemot en adept som är en chef rekryterad från näringsliv, offentlig sektor eller civilsamhälle. Adepten får möjlighet att reflektera över hur hen som ledare kan sänka trösklarna för utrikesfödda kvinnor in till arbete, utbildning och samhälle.

Hur har reaktionerna varit från de kvinnor som deltagit i utbildningen?
– De är jätteglada för de känner att de har ett värde när det är någon som lyssnar på dem. När de har separerat har de hamnat i en mycket utsatt och svår situation, men när de kom till utbildningen blev de glada.

Vad händer efter projektets slut?
– Det blir bland annat en konferens som ska utvärdera projektet. Jag hoppas att det blir fler utbildningar som den här och att det ska spridas, också utanför Sverige. Vi är den första gruppen i Europa.

Hur har mötet mellan mentorer/adept gått?
– Det har gått mycket bra. Mentorerna är underbara kvinnor som vet vad problemet är och hur man ska lösa det. De är själva utsatta, men vill hjälpa andra, säger Gehan Abdelaziz.


© Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem

🍪 Denna webbplats använder cookies

Vi använder enhetsidentifierare för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar även sådana identifierare och annan information från din enhet till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.